υγιεινα Παξιμάδια χαρουπιού



Το χαρούπι αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου (περιέχει διπλάσια ποσότητα από το γάλα), ενώ δεν περιέχει οξαλικό οξύ που παρεμποδίζει την αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Επιπλέον, περιέχει υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες Α, Β1 και Β2, φυτικές πρωτεΐνες, καθώς και πολυφαινόλες και τανίνες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, πηκτίνη και λιγνίνη, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, επομένως είναι ιδανικό για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Οι θερμίδες του είναι 60% λιγότερες από αυτές της σοκολάτας.




ΥΛΙΚΑ
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. μέλι
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. κόκκινο κρασί
  • 100 γρ. χυμό πορτοκάλι + ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ μπέικιν
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 120 γρ. χαρουπάλευρο
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε έναν κάδο του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο,τη ζάχαρη, το μέλι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν.
  • Παράλληλα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια, το κρασί, το ξύσμα και διαλύουμε τη σόδα. Θέλουμε μεγάλο μπολ γιατί θα αφρίσει ο χυμός μας μόλις έρθει σε επαφή με τη σόδα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τον χυμό στον κάδο του μίξερ και ομογενοποιούμε με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το χαρουπάλευρο.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε σταδιακά τα αλεύρια μας και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια μας. Προσέχουμε να μη χτυπηθεί πολύ η ζύμη μας γιατί θα σκληρύνει πολύ και δεν θα πλάθεται εύκολα.
  • Αν θέλουμε να κάνουμε παξιμαδάκια πλάθουμε ψωμάκια και τα κόβουμε με μαχαίρι σε φετούλες πάχους 1εκ. χωρίς όμως να τα κόβουμε μέχρι τέλους.
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140ο C στον αέρα για 20 λεπτά και μόλις κρυώσουν τα χωρίζουμε στις φετούλες που είχαμε κόψει από την αρχή και τα ξαναψήνουμε στον φούρνο στους 100ο C μέχρι να ξεραθούν και να γίνουν παξιμάδια (περίπου 30-40 λεπτά).
  • Ένας δεύτερος τρόπος είναι να πλάσουμε ένα καρβέλι και να το χωρίσουμε σε κομμάτια κόβοντας με το μαχαίρι χωρίς όμως να το κόψουμε μέχρι τέλους. Στο ψήσιμο θα χωριστούν τα κομμάτια από μόνα τους. Ο χρόνος ψησίματος παραμένει ο ίδιος και στους 2 τρόπους.

ΠΗΓΗ :WWW.AKISPETRETZIKIS.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις