κινεζικα νταμπλινγκ



Τα ντάμπλινγκς (dumplings) είναι μικρές μπάλες ζύμης που έχουν ως βάση το αλεύρι ή την πατάτα και συνήθως περιλαμβάνουν στο εσωτερικό τους κρέας, θαλασσινά ή λαχανικά. Μπορεί να είναι τηγανητά, βραστά ή στον ατμό.
 Στην Κίνα, σύμφωνα με έναν κοινό μύθο, τα ντάμπλινγκ (ή jiaozi) φτιάχτηκαν για πρώτη φορά την εποχή των Τριών Βασιλείων, το 225 μ.Χ. περίπου. Η γέμισή τους εξαρτάται από την περιοχή και τις προσωπικές προτιμήσεις, ενώ αποτελούν παραδοσιακό έδεσμα της Πρωτοχρονιάς.
 Τα κύρια είδη κινέζικων ντάμπλινγκς είναι τα guotie (που πρώτα βράζουν στον ατμό και μετά σωτάρονται σε λίγο λάδι), τα jiaozi (όταν μόνο βράζουν στον ατμό), τα wonton (που χρησιμοποιούνται κυρίως σε σούπες) και τα zongzi (που φτιάχνονται με ρύζι).







Συστατικά
  • Ετοιμάζω ζυμάρι με 300 γρ. αλεύρι ,λίγο αλάτι και νερό, όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη μαλακή που δεν κολάει ( την αφήνω να ξεκουραστεί) ή30 φύλλα για ντάμπλινγκ ή wonton στρογγυλά.
  • 200 γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς ή 200 γρ.ψαρονέφρι κομμένο σε πολύ λεπτές και μικρές λωρίδες ή κοτόπουλο.
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο, τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
  • 200 γρ. λάχανο
  • 1 κ.γλ. κύμινο
  • 1 κ.γλ. κάρυ σε σκόνη
  • Αλάτι  πιπέρι
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • 150 ml νερό ή ζωμό κοτόπουλο ή κύβο
  • Σόγια σως
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το λάχανο το καρότο, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μπαχαρικά  και ανακατέψτε πάρα πολύ καλά. Τσιγαρίστε τον κιμά ή το κρέας και μετά προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να μαραθούν.
  2. Στον πάγκο της κουζίνας ανοίγω λεπτό φύλλο , και κόβω με κουπ πατ ή με ένα ποτήρι στρογγύλα φύλλα. Βάζουμε λίγο νερό σε ένα μπολ. Με το δάχτυλό μας βρέχουμε ελαφρά τις άκρες του κάθε φύλλου. Κατόπιν, στο κέντρο του κάθε φύλλου τοποθετούμε περίπου ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού γέμιση. Κλείνουμε το κάθε φύλλο σε σχήμα μισοφέγγαρου και πιέζουμε τις άκρες καλά για να μην μπορεί να φύγει η γέμιση (αυτό μπορείτε να το κάνετε με ένα πιρούνι πιέζοντας τις άκρες). Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε όλα τα ντάμπλινγκς.
  3. Ζεσταίνουμε λίγο ηλιέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι (περίπου 2 κ.γλ.) σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε στο τηγάνι όσο περισσότερα ντάμπλινγκς χωράνε, με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω. Τηγανίζουμε για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε  το νερό ή το ζωμό, κλείνουμε με καπάκι το τηγάνι και αφήνουμε για περίπου 5-7 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. . Αφαιρούμε το καπάκι και προσθέτουμε την σόγια σως .  Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε προσεκτικά με σπάτουλα, τα τοποθετούμε σε ένα  πιάτο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα ντάμπλινγκς. Σερβίρουμε τα ντάμπλινγκς και συνοδεύουμε με σόγια σως.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις