πρετσελ - μπέιγκελς
ΥΛΙΚΑ
- 400 ml χλιαρό νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 συσκευασία ξερή μαγιά
- 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
- 4 με 5 κούπες αλεύρι για όλες της χρήσεις
- 6 κούπες νερό
- 1-2 γ.λ. της κούπας μαγειρική σόδα
- αυγό για το άλειμμα
- αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά σε ένα μπολ βάζουμε το νερό την ζάχαρη και την μαγιά και
το ανακατεύω για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο και
ανακατεύουμε για 5 λεπτά σε μέτρια
ταχύτητα μέχρι να γίνει μία μαλακή και αφράτη ζύμη.
Στην συνέχεια τοποθετούμε την ζύμη σε ένα λαδωμένο
μπολ , την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να
διπλασιαστεί στο μέγεθος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και την σόδα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα μέρη , περνούμε ένα μπαλάκι το
ανοίγουμε σε κορδόνι και μετά ενώνουμε τις άκρες μεταξύ τους ( όπως τη φωτογραφία)
. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα.
Μετά τα βουτάμε στο νερό με την σόδα για 30 δευτερόλεπτα
και στην συνέχεια τατοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Αλείφουμε τα πρέτσελ με αυγό και πασπαλίζουμε με αλάτι
.
Ψήνουμε στους 200°C για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Η μόνη διαφορά μεταξύ πρέτσελ και μπέιγκελ είναι το
βράσιμο . Τα πρέτσελ τα βράζουμε σε νερό με σόδα ενώ τα μπέιγκελ σε σκέτο νερό .
Επίσης τα μπέιγκελ έχουν πάντα στρόγγυλο σχήμα με τρύπα στην μέση όπως είναι οι λουκουμάδες και είναι πασπαλισμένα με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.Είναι πολύ δημοφιλή στην Αγγλία και στην Αμερική .
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου