Αραβικο τυροψωμο








Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια παραδοσιακή συνταγή από την Παλαιστίνη. Πρόκειται για ένα επίπεδο ψωμί που θυμίζει την δική μας λαγάνα αλλά το εσωτερικό του αποτελείται από στρώσεις με αέρινα φύλλα που παραπέμπουν σε πίτα. Παρ΄όλα αυτά είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις γιατί τα φυλλαράκια αυτά δημιουργούνται από έναν συγκεκριμένο τρόπο διπλώματος της ζύμης και δεν χρειάζονται άνοιγμα με πλάστη. Για την ακρίβεια δεν χρειάζεται καν πλάστης γιατί η ζύμη ανοίγει με τα χέρια.

Σκέτα τα φτιάχνουν στο Μαρόκο και τα ονομάζουν «Msemen» όπου στα διπλώματα αλείφουν το ζυμάρι εκτός από λάδι και με φρέσκο βούτυρο. Αν θελήσετε να τα φτιάξετε έτσι, να ξέρετε ότι το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να το διαλύσετε μέσα στο λάδι με τα δάχτυλα χωρίς να το λιώσετε. Το σκεπτικό είναι να μείνουν μικρά κομματάκια βουτύρου μέσα στο λάδι τα οποία βοηθούν να δημιουργηθούν αυτά τα αέρινα φυλλαράκια. 

Τι θα χρειαστούμε…

Για 8 Zaatar

Για την ζύμη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • 3 φλ. χλιαρό νερό (ίσως και λίγο περισσότερο)
Για τις στρώσεις
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. σπορέλαιο
Για την γέμιση
  • Φέτα
  • Αλάτι και πιπέρι
Για την επιφάνεια
Ό,τι σας αρέσει όπως χοντρό αλάτι, σουσάμι, ρίγανι,σκόρδο σε σκόνη, μαυροκούκι κλπ

Πώς θα τα φτιάξουμε…

Προσθέτουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό μαζί με το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μία ελαστική ζύμη που να κολλάει ελαφρώς. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα.
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη για μισή ώρα, σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε τα δύο λάδια. Με λαδωμένα χέρια, χωρίζουμε την ζύμη σε 8 μπαλάκια τα οποία αλείφουμε με λάδι και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψάκι με διάμετρο 25-30 εκ. και τοποθετούμε στο κέντρο ένα μπαλάκι. Με τα χέρια μας απλώνουμε την ζύμη ομοιόμορφα σ΄όλο το ταψάκι. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, η κόρη μου που άνοιξε μερικά έτσι ώστε εγώ να φωτογραφίσω, ενθουσιάστηκε!
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λάδι. Ξεκινάμε να διπλώνουμε και να τοποθετούμε την γέμιση όπως ακριβώς βλέπουμε στις φωτογραφίες. Δεν ξεχνάμε μετά από κάθε δίπλωμα να λαδώνουμε την επιφάνεια που διπλώσαμε. Μόλις διπλώσουμε κάθε κομμάτι, το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
Όταν τελειώσουμε και τα οκτώ κομμάτια, παίρνουμε το πρώτο, το αλείφουμε με λάδι και το ανοίγουμε είτε με τον πλάστη είτε με τα χέρια σε πίτα με τετράγωνο σχήμα, πάχους 1 εκ. Το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι ή ρίγανη ή σουσάμι ή ό,τι άλλο θέλετε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην ανώτερη θερμοκρασία που έχει ο φούρνος σας, στις αντιστάσεις (10-12 λεπτά). Δεν το αφήνουμε χωρίς επιτήρηση γιατί μπορεί να καεί λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Αν δεν θα τα καταναλώσετε την ίδια μέρα, μπορείτε να τα βάλετε στον καταψύκτη. Όταν τα χρειαστείτε, βάλτε τα 5 λεπτά στον αέρα στους 160 C και θα είναι σαν να τα ψήσατε εκείνη την ώρα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις