ΛΑΔΕΝΙΑ με καραμελωμενα κρεμμυδια




Πρωτότυπο ψωμάκι που μοιάζει με πίτσα, η λαδένια φτιάχνεται στα ελληνικά  νησιά από την εποχή της Ενετοκρατίας. Τη χαρακτηριστική της γεύση την παίρνει από το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο , τη φρέσκια ώριμη ντομάτα ,τις νόστιμες ελιές καλαμών αλλά και από τα σχεδόν καραμελωμένα κρεμμύδια. Οι αντιθέσεις των γεύσεων οδηγούν σε ένα υπέροχο  γευστικό αποτέλεσμα.






Υλικά
  • 500γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (γίνεται πιο νόστιμο με αλεύρι ολικής και κίτρινο μισό - μισό)
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη (ή 10γρ. νωπή μαγιά)
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό  (περίπου)
  • 2 κρεμμύδια ξερά, μάλλον μεγαλούτσικα σε φέτες  
  • 3 ντομάτες ώριμες, μέτριες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες ( μπορείτε εάν θέλετε να τις ξεφλουδίσετε)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 10-12 ελιές καλαμών
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε μια κοφτή κουταλιά του γλυκού αλάτι, 4 κουταλιές σούπας λάδι και λίγο αλεύρι. Ζυμώνετε προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.

Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. και τοποθετείτε στη μέση τη ζύμη. Ανοίγετε τη ζύμη με τις παλάμες, έτσι ώστε να απλωθεί και να γεμίσει το ταψί.
Βάζω τα κρεμμύδια στο τηγάνι με  ελαιόλαδο και λίγο νερό μέχρι  να μαραθούν, μόλις εξατμιστεί το νερό συνεχίζω σε μέτρια φωτιά για λίγα ακόμη λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τις ντομάτες με τρεις-τέσσερις κουταλιές σούπας λάδι, αλάτι,  και στρώνετε τα κρεμμύδια πάνω στη ζύμη, απλώνω τις ντομάτες και τέλος τις ελιές σε κομματάκια.

Περιχύνετε τη λαδένια με το υπόλοιπο λάδι και ψήνετε στο φούρνο στους 200οC για περίπου 15 λεπτά  μέχρι να μαραθούν οι ντομάτες χωρίς να καούν.

TIP:
Ψήνοντας τις ζύμες σε υψηλή θερμοκρασία γίνονται τραγανές απ΄έξω και ταυτόχρονα ζουμερές


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις