ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΛΑΖΑΝΙΑ
Αυθεντικά ιταλικά λαζάνια
ΥΛΙΚΑ
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1/2 φλ. του τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κονσέρβες ψιλοκομμένα ντοματάκια (των 450 γραμμαρίων η μία) ή φρέσκεια ντομάτα
- 4 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
- 5 κ.σ. βούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας για τα λαζάνια
- 1/2 φλ. του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 φλ. του τσαγιού γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
- λευκό πιπέρι
Για τον κιμά
- 1/4 φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- λίγο νεράκι ή κρασί λευκό
- αλάτι και πιπέρι
Για τα λαζάνια
500 γρ. λαζάνια
1 φλ. του τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη ή κεφαλοτύρι
1 φλ. του τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη ή κεφαλοτύρι
Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε
τη σάλτσα ντομάτας: Σε μεγάλη
κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι,
το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, για 5 έως 10
λεπτά
Προσθέτουμε
τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει
σε χαμηλή φωτιά για ένα τέταρτο περίπου- θέλουμε να έχει υγρά. Αλατοπιπερόνουμε.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο για να
εξισορροπήσουμε τις γεύσεις.
Ετοιμάζουμε
την μπεσαμέλ: Σε
κατσαρόλα, λιώνουμε 5 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Όταν το βούτυρο έχει
λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα ζωηρά μέχρι να
ομογενοποιηθεί το μείγμα, για 2 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε
σταδιακά το γάλα, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε με το σύρμα, για να μην
σβολιάσει. Τη σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει
για 10 περίπου λεπτά.
Σημείωση: Ένα κόλπο για να υπολογίσετε πόσο πηχτή είναι η σάλτσα είναι όταν ανασηκώνετε μια ξύλινη κουτάλα να καλύπτει το πίσω μέρος της χωρίς να τρέχει.
Σημείωση: Ένα κόλπο για να υπολογίσετε πόσο πηχτή είναι η σάλτσα είναι όταν ανασηκώνετε μια ξύλινη κουτάλα να καλύπτει το πίσω μέρος της χωρίς να τρέχει.
Αποσύρουμε
από τη φωτιά και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο .
Ανακατεύετε
πολύ καλά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και την αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε
τον κιμά: Σε βαθύ
τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε και
ανακατεύουμε συνεχώς να πάρει χρώμα παντού, σβήουμε με λίγο νεράκι και το αφήνω
να σιγοβράσει για 15 λεπτά .
Για την
τελική φάση: Στον πάτο
ενός πυρέξ ή ταψι 20- 35 απλώνουμε λίγη
σάλτσα ντομάτας.
Τοποθετούμε
τα φύλλα λαζάνια καλύπτοντας μία σειρά
στο πυρέξ.
Απλώνουμε σε
μια στρώση σάλτας ντομάτας, από πάνω μια στρώση κιμά στη συνέχεια ρίχνω κουταλιές μπεσαμέλ και
πασπαλίζω με το τυρί.
Συνεχίζουμε
με μία στρώση λαζάνια με την ίδια σειρά ( βάζω τρεις στρώσεις λαζάνια )
Απλώνουμε
την υπόλοιπη ποσότητα της σάλτσας μπεσαμέλ, την υπόλοιπη τριμμένο τυρί . Κόβουμε
σε μικρά κομματάκια τις 2 κ.σ. βούτυρο και τις μοιράζουμε πάνω από την
μπεσαμέλ.
Σκεπάζουμε
το πυρέξ με αλουμινόχαρτο το αφήνω για 15 λεπτά και στη συνέχεια το ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 200° C για 30 λεπτά. Αφαιρούμε αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το
ψήσιμο για 5-7 λεπτά περίπου, μέχρι να
σχηματιστεί κρούστα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου