Μουαλε στο φουρνο με μελιτζάνες και φακες
Το μουαλέ προέρχεται απο την Τουρκία και αποτελεί εναν ασυνήθιστο συνδυασμό. Στο πιάτο αυτό οι μελιτζάνες και οι φακές ενώνουν τις γευστικές τους ικανότητες!
Δόση : για 6 άτομα
Υλικά : 1 Kg (4) μελιτζάνες,
Δόση : για 6 άτομα
Υλικά : 1 Kg (4) μελιτζάνες,
150gr (1 φλ.) φακές χοντρές,
1 μεγάλο κρεμμύδι,
1 κόκκινη πιπεριά,
3 σκελίδες σκόρδο,
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
2 κ.σ. Ξερό δύοσμο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
αλάτι,
αλάτι,
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
Τριμμένο κεφαλοτύρι
Τριμμένο κεφαλοτύρι
ΕΚΕΤΕΛΕΣΗ
Πλύντε τις μελιτζάνες, αφαιρέστε το κοτσάνι και περιμετρικά 4 λωρίδες απο τη φλούδα. Κόψτε τες σε κύβους, βάλτε τες μέσα σε ενα τρυπητό, πασπαλίστε με χοντρό αλάτι και αφήστε τες μια ωρίτσα, να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
Καθαρίστε τις πιπεριές και κόψτε σε κομματάκια. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες, βουτώντας τες πρώτα σε βραστό και έπειτα σε κρύο νερο, αφαιρέστε τους σπόρους και τα κοτσάνια και κόψτε σε κυβάκια. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Βράστε τις φακές σε 3 φλ. νερό για ενα τεταρτάκι, μέχρι να μαλακώσουν. Μην τις αφήσετε να χυλώσουν! Στραγγίστε , προσθέστε λίγο αλατάκι και κρατήστε τες στην άκρη.
Ξεπλύνετε και σταγγίστε καλά τις μελιτζάνες. Σε ενα τηγάνι, βάλτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ροδίστε ελαφρα τις μελιτζάνες. Βγάλτε και κρατήστε τες στην άκρη.
Ρίξτε ακόμη 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και σωτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι με το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέστε τις πιπεριές και σωτάρετε 2-3 λεπτά. Προσθέσε τις ντομάτες, σωτάρετε 2-3 λεπτά και σβύστε την φωτιά. Προσθέστε την πάπρικα, τον δυόσμο και το ανάλογο αλάτι.
Ρϊξτε λίγο λάδι μέσα σε ενα βαθύ πυρέξ ή πυρίμαχο σκεύος με καπάκι, στο μέγεθος μιας μέτριας κατσαρόλας. Βάλτε στον πάτο το 1/3 απο το μίγμα των λαχανικών. Συνεχίστε με την μισή ποσότητα απο τις μελιτζάνες και την μισή ποσότητα φακές. Συνεχίστε με το 1/3 απο το μίγμα λαχανικών, τις υπόλοιπες μελιτζάνες, τις φακές και τέλος το υπόλοιπο μίγμα λαχανικών. Περιχύστε με ενα φλυτζανάκι του καφέ νερό και λιγο κεφαλοτυρι . Πασπαλίστε με λίγη πάπρικα. Σκεπάστε το σκεύος.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C, στις αντιστάσεις, για 30-40 λεπτά Το τελευταίο δεκάλεπτο ξεσκεπάστε το σκεύος, ώστε να κάνει μια ωραία κρούστα στην επιφάνεια.
Καθαρίστε τις πιπεριές και κόψτε σε κομματάκια. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες, βουτώντας τες πρώτα σε βραστό και έπειτα σε κρύο νερο, αφαιρέστε τους σπόρους και τα κοτσάνια και κόψτε σε κυβάκια. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Βράστε τις φακές σε 3 φλ. νερό για ενα τεταρτάκι, μέχρι να μαλακώσουν. Μην τις αφήσετε να χυλώσουν! Στραγγίστε , προσθέστε λίγο αλατάκι και κρατήστε τες στην άκρη.
Ξεπλύνετε και σταγγίστε καλά τις μελιτζάνες. Σε ενα τηγάνι, βάλτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ροδίστε ελαφρα τις μελιτζάνες. Βγάλτε και κρατήστε τες στην άκρη.
Ρίξτε ακόμη 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και σωτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι με το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέστε τις πιπεριές και σωτάρετε 2-3 λεπτά. Προσθέσε τις ντομάτες, σωτάρετε 2-3 λεπτά και σβύστε την φωτιά. Προσθέστε την πάπρικα, τον δυόσμο και το ανάλογο αλάτι.
Ρϊξτε λίγο λάδι μέσα σε ενα βαθύ πυρέξ ή πυρίμαχο σκεύος με καπάκι, στο μέγεθος μιας μέτριας κατσαρόλας. Βάλτε στον πάτο το 1/3 απο το μίγμα των λαχανικών. Συνεχίστε με την μισή ποσότητα απο τις μελιτζάνες και την μισή ποσότητα φακές. Συνεχίστε με το 1/3 απο το μίγμα λαχανικών, τις υπόλοιπες μελιτζάνες, τις φακές και τέλος το υπόλοιπο μίγμα λαχανικών. Περιχύστε με ενα φλυτζανάκι του καφέ νερό και λιγο κεφαλοτυρι . Πασπαλίστε με λίγη πάπρικα. Σκεπάστε το σκεύος.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C, στις αντιστάσεις, για 30-40 λεπτά Το τελευταίο δεκάλεπτο ξεσκεπάστε το σκεύος, ώστε να κάνει μια ωραία κρούστα στην επιφάνεια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου