πατατες με καραμελωμενα κρεμμυδια και επικαλυψη χοιρινου
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 1 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλ. γάλα
- ρίγανη ή θυμάρι
- 3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. τριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1,5 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 230 γρ. λεπτοκομμένο ζαμπόν
- 2 φλ. ψιλοκομμένο τυρί τσένταρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς . Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι μαζι με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην ροδίσουν τα κρεμμύδια πριν μαλακώσουν.Στην συνέχεια δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος , το γάλα , τη ριγάνη ή το θυμάρι , το σκόρδο , το αλάτι και το πιπέρι. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τις μισές πατάτες. Πασπαλίζουμε με το ζαμπόν , τα κρεμμύδια και τη μισή ποσότητα του τυριού. Περιχύνουμε τις πατάτες με το μείγμα της κρέμας και καλύπτουμε με το υπόλοιπο τυρί. Το ψήνουμε ακάλυπτο για 60 -65 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσουν ή πατάτες. Το καλύπτουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου