πατατες με καραμελωμενα κρεμμυδια και επικαλυψη χοιρινου







ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ


  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες 
  • 1 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ. γάλα
  • ρίγανη ή θυμάρι
  • 3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. τριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1,5 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες 
  • 230 γρ. λεπτοκομμένο ζαμπόν 
  • 2 φλ. ψιλοκομμένο τυρί τσένταρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς . Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι μαζι με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην ροδίσουν τα κρεμμύδια πριν μαλακώσουν.Στην συνέχεια δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος , το γάλα , τη ριγάνη ή το θυμάρι , το σκόρδο , το αλάτι και το πιπέρι. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τις μισές πατάτες. Πασπαλίζουμε με το ζαμπόν , τα κρεμμύδια και τη μισή ποσότητα του τυριού. Περιχύνουμε τις πατάτες με το μείγμα της κρέμας και καλύπτουμε με το υπόλοιπο τυρί. Το ψήνουμε ακάλυπτο για 60 -65 λεπτά  ή μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσουν ή πατάτες. Το καλύπτουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις