Γαλλικό ψωμί


ΨΩΜΙ ΜΕ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΈΛΕΥΣΗ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΎΜΙ

  • 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό (250ML)
  • 400 γρ. Αλεύρι κίτρινο 
  • 5 γρ. Μαγιά 
  • Λίγο μέλι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και το αφήνουμε για 12 ώρες. Την επόμενη μέρα ρίχνουμε το προζύμι σε ένα μεγαλύτερο μπολ και προσθέτουμε 450γρ. Αλεύρι ολικής άλεσης, 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για 20 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε 300γρ. Κίτρινο αλεύρι +15 γρ. Αλάτι, ζυμώνουμε με τους γάτζους του μίξερ μέχρι να έχουμε μία μαλακή εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Ανάλογα με το αλεύρι μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο παραπάνω αλεύρι ή νερο μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χωρίζω το ζυμάρι στη μέση και πλάθουμε 2 στρογγυλά καρβέλια ή χρησιμοποιούμε φόρμες του κεικ. Αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες μέσα στο φούρνο, αφου τον έχω προθερμάνει στους 50 βαθμούς. Λίγο πριν το ψήσουμε χαράζουμε το ψωμί με ενα πριονωτό μαχαίρι, όχι πολύ βαθιά και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Ανάλογα το φούρνο μπορεί να χρειαστεί το τελευταίο 10 λεπτό να χαμηλώσω τη θερμοκρασία στους 170-180 βαθμούς για να μην ροδίσει πολύ. Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα. 

TIPS :
Το προζύμι κάνει το ψωμί πιο γευστικό και τοβοηθά  να διατηρείθει τουλάχιστον μία εβδομάδα 
Εαν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε το αλάτι, γίνεται εξίσου νόστιμο. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις